Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Όλα είναι εφικτά


Η οικονομική κατάρρευση της Ισλανδίας το 2008 υποκίνησε μαζικά κοινωνικά κινήματα, τα οποία πέτυχαν να επιβάλουν τον όρο το μελλοντικό σύνταγμα να καταρτιστεί από απλούς πολίτες. Από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο του 2011 μια ομάδα 25 ατόμων από διαφορετικά κοινωνικά περιβάλλοντα, εργάστηκε για τη σύνταξη του κειμένου και κατόπιν το ανήρτησε στο διαδίκτυο, ώστε όποιος θέλει να εκφράσει αντιρρήσεις ή να το εμπλουτίσει, κάτι που έκαναν αρκετές εκατοντάδες Ισλανδοί. Στη συνέχεια η πρόταση υποβλήθηκε στο κοινοβούλιο της χώρας και τον περασμένο Μάιο οι βουλευτές αποφάσισαν να προκηρύξουν δημοψήφισμα για την έγκρισή του, πράγμα που έγινε πολύ προσφάτως και κατά το οποίο οι Ισλανδοί τάχθηκαν υπέρ της αναθεώρησης του συντάγματος.


Η Ουγγαρία αρνήθηκε να υποκύψει στις πιέσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ για περαιτέρω λιτότητα προκειμένου να της χορηγηθεί κι άλλο δάνειο,  αψηφώντας μάλιστα τις συμφωνίες που είχε συνάψει επισήμως η προηγούμενη κυβέρνησή της. Αντ’ αυτού φορολόγησαν τις τράπεζες -επί των ακαθάριστων μάλιστα εσόδων τους, για να μην μπορούν καν να εμφανίσουν τάχα ζημιές! Στο μεταξύ, το 80% του ουγγρικού τραπεζικού συστήματος ελέγχεται κυρίως από αυστριακές και γερμανικές, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Πρακτικά, λοιπόν, ένα τεράστιο τμήμα του ουγγρικού χρέους θα το πληρώσουν όχι οι… Ευρωπαίοι!

Στη Γαλλία ο Ολάντ έκανε πραγματικότητα την προεκλογική του δήλωση και από ‘δώ και στο εξής θα φορολογούνται επισήμως όσοι Γάλλοι έχουν ετήσιο εισόδημα άνω του 1 εκ. ευρώ κατά 75%. Ο γνωστός σχεδιαστής μόδας Καρλ Λάγκερφελντ, του οποίου οι πελάτες δεν είναι αυτό που θα λέγαμε «της διπλανής πόρτας» και οι οποίοι θίγονται άμεσα απ’ αυτόν το νόμο, έσπευσε να δηλώσει πως ο Ολάντ είναι ηλίθιος και πως θα καταστρέψει τη Γαλλία.

Και ένας 43χρόνος Αυστριακός πήδηξε από το διάστημα με ένα υπερηχητικό άλμα -πέτυχε δηλαδή με το σώμα του μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ό,τι ταξίδευε το περίφημο κονκόρντ, πράγμα που φαντάζει άσχετο με τα προηγούμενα, αλλά μας δείχνει, πως όλα είναι δυνατά εντέλει: φτάνει κανείς να το θέλει πραγματικά, με αποφασιστικότητα και τόλμη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου