Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Ανακοίνωση Πανιώνιων Μελών

Ο ειδικός Γραμματέας του Πανιωνίου Αποστόλης Μακρυκώστας, ο ταμίας Κώστας Πετρόπουλος, ο Ανδρέας Χατζάκης και ο Πάνος Τσελέντης συνυπέγραψαν και εξέδωσαν ανακοίνωση για τα τρέχοντα θέματα του Πανιωνίου:

-----

Το καλοκαίρι του 2011, ενώνοντας τις δυνάμεις μας ως φίλοι και οπαδοί του Πανιωνίου, μέσα από Συνδέσμους, συλλογικότητες, παρέες, δημιουργήσαμε την Πανιώνια Κίνηση και πήραμε μια μεγάλη απόφαση. Παρακολουθώντας τον Πανιώνιο να τραβά έναν λανθασμένο δρόμο, τόσο στον Ερασιτέχνη όσο και την ΠΑΕ, προσπαθήσαμε να ανακόψουμε αυτήν την πορεία που εκτιμούσαμε ότι οδηγεί στην οικονομική κατάρρευση του Συλλόγου. 
Οι βασικές αρχές μας όπως είχαν αποτυπωθεί στην διακήρυξή της κίνησης μας μεταξύ άλλων ανέφεραν :

1. Νέα Αθλητική πορεία για τον Σύλλογο
Βασισμένη στις δικές του δυνάμεις, με ανάπτυξη όλων των Υποδομών του. Οι αγωνιστικές ομάδες του Πανιωνίου να στηριχτούν στους αθλητές που προέρχονται από τις Ακαδημίες, οι οποίες θα αναβαθμιστούν και θα ενισχυθούν προπονητικά.

2. Οικονομική πολιτική βασισμένη στις πραγματικές συνθήκες
 Περιορισμό των εξόδων, μείωση των αγωνιστικών μπάτζετ, αύξηση των εσόδων.

3. Άνοιγμα στην τοπική Κοινωνία
  Ο Σύλλογος που γυμνάζει 3.500 παιδιά της πόλης, να γίνει τμήμα της καθημερινότητας της.

4. Ανάδειξη της Ιστορικής και Πολιτιστικής φυσιογνωμίας του Πανιωνίου
 
 Ο Σύλλογος που συνέδεσε τον Πολιτισμό με τον Αθλητισμό, από την ίδρυσή του, να ξαναγίνει παράδειγμα αθλητικής και κοινωνικής λάμψης.

Ξέραμε ότι στις συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί επί τόσα χρόνια στον ελληνικό αθλητισμό και με δεδομένο την βαθιά οικονομική κρίση, αυτή η προσπάθεια θα απαιτούσε χρόνο, αποφασιστικότητα και συσπείρωση όλων των δυνάμεων που θα ήταν διαθέσιμες.

Η Γενική Συνέλευση του Απριλίου 2012 επιβεβαίωσε την θέση του συνόλου των Μελών του Πανιωνίου να προχωρήσει η προσπάθεια αυτή με κάθε τρόπο. Ψήφισε ομόφωνα την απόφαση για οικονομική εξυγίανση και εξουσιοδότησε τις διοικήσεις Ερασιτέχνη και ΠΑΕ να συνεχίσουν την προσπάθεια χωρίς υποχωρήσεις.

Στην πορεία αυτή δεν έγιναν όλα όπως τα θέλαμε, αλλά υπήρξαν σημαντικές επιτυχίες. Μειώθηκε δραματικά το αγωνιστικό μπάτζετ της Ποδοσφαιρικής ομάδας, αλλά παρ’ όλα αυτά παρέμεινε στην Α’ Εθνική παίζοντας μόνον με έλληνες παίκτες και το κυριότερο με πολλούς από αυτούς να προέρχονται από τα σπλάχνα της.

Αντιμετωπίστηκαν οι συσσωρευμένες απαιτήσεις ποδοσφαιριστών με προσφυγές και υψηλά συμβόλαια, ρυθμίστηκαν χρέη προς την Εφορία και το Δημόσιο, υπήρξε εξορθολογισμός του μπάτζετ στα τμήματα του Ερασιτέχνη προκειμένου να αντιμετωπιστεί το εκρηκτικό χρέος του, αλλά και να ανταποκριθεί στην παρούσα οικονομική συγκυρία, έγιναν σημαντικά έργα στις αθλητικές εγκαταστάσεις με κυριότερα τον ενεργειακό τους εκσυγχρονισμό, στεγάστηκαν και δημιουργήθηκαν νέα τμήματα, δόθηκε η δυνατότητα άθλησης σε ευπαθείς ομάδες, ανέργους κλπ με σημαντικές εκπτώσεις στις συνδρομές.

Και όλα αυτά μέσα σε κλίμα αμφισβήτησης, που πολλές φορές έφτανε στο σημείο της συκοφαντίας, προβοκατόρικων συμπεριφορών και πολύ πρόσφατα σε ύβρεις και σε τραμπουκισμούς σε βάρος ανθρώπων της Διοίκησης. Όταν μάλιστα από την αρχή της προσπάθειας μας είχαμε ξεκαθαρίσει προς όλες τις πλευρές (πρώην παράγοντες, οπαδούς, φιλάθλους και λοιπούς), ότι δεν είμαστε παράγοντες, ούτε φιλοδοξούμε να γίνουμε, η προσπάθεια μας απορρέει από την βαθιά αγάπη μας για το Σύλλογο, έναν Σύλλογο που βρέθηκε στα πρόθυρα της εξαφάνισης με την απειλούμενη παραχώρηση του σε σκοτεινούς κύκλους που λυμαίνονταν το ελληνικό ποδόσφαιρο και στη συνέχεια την ανεπάρκεια παραγόντων «παλαιάς κοπής».

Σήμερα όμως έχουμε φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο. Η συνέχιση της λειτουργίας της ΠΑΕ χωρίς την οικονομική της στήριξη, από εύρωστους οικονομικούς παράγοντες, με εξαφανισμένους τους χορηγούς από το ελληνικό πρωτάθλημα, με μειωμένα έσοδα λόγω της οικονομικής κρίσης και με ένα αμήχανο Δημόσιο υποταγμένο στις επιταγές της Τρόικας που δεν εξασφαλίζουν καμία βιώσιμη λύση για τον επιχειρηματικό κόσμο, πόσο δε μάλλον για τις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες που παλεύουν να ανταποκριθούν σε συσσωρευμένα χρέη , δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Η πολυπόθητη συσπείρωση που ζητήσαμε δυστυχώς δεν έγινε ποτέ, ο κόσμος του Πανιωνίου με δεδομένες τις οικονομικές συνθήκες αδυνατεί να στηρίξει παραπάνω την ομάδα, οι οικονομικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν είναι απόντες με αποτέλεσμα το Ποδοσφαιρικό τμήμα να αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά προβλήματα με κυριότερα την απώλεια ποδοσφαιριστών, και την αδυναμία πληρωμής των ρυθμίσεων.

Σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται ο Οικονομικός έλεγχος της ΠΑΕ και θα έχουμε πλήρη εικόνα των όσων έγιναν τα 3 τελευταία χρόνια. Η τεράστια προσπάθεια που έγινε για να εξυγιανθεί ο Σύλλογος πρέπει να συνεχιστεί με τη συμμετοχή όλων όσων μπορούν να βοηθήσουν.

Ο καθένας με τις δικές του δυνάμεις και πέρα από προσωπικά παιχνίδια, επιδιώξεις και «ανταλλάξιμες υπηρεσίες», είναι στιγμή που πρέπει να συμμετάσχουμε ενεργά σε αυτό που ονομάζουμε πανιώνια κοινότητα, επαναπροσδιορίζοντας τη στάση μας απέναντι στο σύλλογο και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωσή του, πρωτοβουλίες πανιώνιας αλληλεγγύης.

Ανδρέας Χατζάκης, Αποστόλης Μακρυκώστας, Κώστας Πετρόπουλος, Πάνος Τσελέντης
* Η προγραμματισμένη για 12/02/2014, Γενική Συνέλευση, αναβλήθηκε για 19/02/2014, την ίδια ώρα, στον ίδιο χώρο (Μεγάλη Αίθουσα Εστίας Νέας Σμύρνης, ώρα 18.30).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου