Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

ΣΥΝΤΟΜΑ: Ένα καθηλωτικό ντοκιμαντέρ στο ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ


Ένα καθηλωτικό ντοκιμαντέρ, 
που αποκαλύπτει την επίδραση 
που έχουν οι τουρκικές σαπουνόπερες 
στις Αραβικές χώρες και τα Βαλκάνια, 
θα παιχτεί σύντομα στον κινηματογράφο ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ!

Το KISMET ερευνά την απήχηση που έχουν οι τουρκικές σαπουνόπερες στον Αραβικό κόσμο, τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, ανακαλύπτοντας την έντονη επίδρασή τους στις γυναίκες.

Ταξιδεύοντας από την Κωνσταντινούπολη στο Κάιρο και το Αμπού Ντάμπι, η ταινία ανακαλύπτει πώς οι τουρκικές σειρές σπάνε προκαταλήψεις αιώνων και ενθαρρύνουν τις γυναίκες να αλλάξουν τη ζωή τους. Στη «Φατμαγκιούλ», μια γυναίκα που έχει πέσει θύμα βιασμού, βρίσκει τη δύναμη να καταφύγει στο δικαστήριο. Στη σειρά «Η Ζωή Συνεχίζεται», ένα ανήλικο κορίτσι αναγκάζεται να παντρευτεί έναν εβδομηντάχρονο άντρα. Στη «Νουρ», η ανεξάρτητη πρωταγωνίστρια υποφέρει πριν ανακαλύψει την πραγματική αγάπη και στο «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής», παρακολουθούμε μια χριστιανή σκλάβα να μεταμορφώνεται στην πιο ισχυρή γυναίκα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 
Το KISMET αποκαλύπτει πώς αυτές οι δραματικές σειρές ‘αιχμαλωτίζουν’ το μουσουλμανικό κοινό δείχνοντας ένα μοντέρνο και απελευθερωμένο τρόπο ζωής και ειδικότερα των γυναικών. Προβάλλοντας πρωτόγνωρες κοσμικές ελευθερίες - εξωσυζυγικές σχέσεις, διαζύγια, γυναίκες που διακρίνονται στο χώρο εργασίας τους-  σε μια περιοχή που ακόμα επικρατεί η βία και η ανισότητα στις σχέσεις ανδρών και γυναικών, οι σειρές αυτές ενθαρρύνουν τις γυναίκες να μιλήσουν ανοιχτά για τα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.
Η Νίνα Μαρία Πασχαλίδου είναι σκηνοθέτης, παραγωγός και δημοσιογράφος, με κύριο αντικείμενο τις κοινωνικές συγκρούσεις και τον πόλεμο.
Όπως αναφέρει και η Σαμίρα, μια ακτιβίστρια από το Κάιρο, που συμμετείχε στην επανάσταση και υπέστη σεξουαλική παρενόχληση από αξιωματούχους του στρατού, “χρειαζόμαστε τουρκικές σειρές σαν τη ‘Φατμαγκιούλ’ οι οποίες προβάλλουν τα δικαιώματα των γυναικών, σπάνε ταμπού και παροτρύνουν τις γυναίκες να μιλούν ανοιχτά.” Η Σαμίρα μήνυσε τον Αιγυπτιακό Στρατό και κατάφερε να σταματήσει τα τεστ παρθενίας στο Κάιρο.
Στην Αθήνα, το Μόσταρ και τη Σόφια, όπου οι τουρκικές σειρές έχουν αντικαταστήσει τις εγχώριες, το ντοκιμαντέρ ανακαλύπτει πώς τα σίριαλ αναδεικνύουν μια θετική εικόνα των Τούρκων και ξυπνούν σε πολλές γυναίκες μια αίσθηση νοσταλγίας για το παρελθόν και μια στροφή σε πιο παραδοσιακές οικογενειακές αξίες, τις οποίες νιώθουν ότι έχουν χάσει.
Με μοναδική πρόσβαση στους δημιουργούς, τους παραγωγούς, τους ηθοποιούς των τηλεοπτικών σειρών καθώς και σε πολιτικούς αναλυτές, το ντοκιμαντέρ μάς βοηθά να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο στις μέρες μας οι τουρκικές σαπουνόπερες αποτελούν ένα από τα πιο δυναμικά μέσα επιρροής της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου