Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Έκλεισε η ιστορική ταβέρνα «Άνοιξη»


Τον Ιούνιο ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας «Άνοιξη» αποφάσισε να βάλει λουκέτο στην επιχείρησή του, με αποτέλεσμα να κλείσει οριστικά ένα από τα ιστορικότερα μαγαζιά της Νέας Σμύρνης. Η ταβέρνα-σουβλατζίδικο άνοιξε πριν περίπου 60 χρόνια στην οδό Αγίας Σοφίας πάνω στην πλατεία Άνοιξης της Άνω Νέας Σμύρνης, σερβίροντας αρχικά τόσο τους πρόσφυγες της περιοχής, όσο και τους ντόπιους κατοίκους. 

Στην ιστορία και την εξέλιξη του μαγαζιού διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο το γεγονός ότι αποτελούσε στέκι για αθλητικές ομάδες, κυρίως της Εθνικής μπάσκετ και του Πανιωνίου. Μάλιστα, το 1970 μια παρέα από μπασκετμπολίστες κόλλησαν στον ιδιοκτήτη της ταβέρνας, τον κύριο Θανάση, το παρατσούκλι «Βαλέσας» -κατά πάσα πιθανότητα από τον πρόεδρο της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα. Λόγω αυτού οι θαμώνες της Άνοιξης αποκαλούσαν εφεξής και την ταβέρνα Βαλέσα.

Γράφτηκε ιστορία λοιπόν στου Βαλέσα, καθώς εκεί σύχναζαν μεγάλα ονόματα του μπάσκετ, όπως ο Χριστοδούλου, ο Γκάλης, ο Σαραβάκος και ο Γιάνκοβιτς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της μεγάλης της απήχησης ανάμεσα στους αθλητές συνιστά η έμπνευση του μπιφτεκιού με τυρί που πήρε την ονομασία «Φάνης Χριστοδούλου», ως φόρο τιμής στον μεγάλο αθλητή. 

Στην Άνοιξη υπογράφονταν και διάφορες μεταγραφές αθλητών, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται αυτή του Χριστοδούλου από την Δάφνη στην ομάδα του Πανιωνίου. 

Η ταβέρνα προσέφερε μια ευρεία γκάμα από κρέατα, σαλάτες και μεζέδες, ενώ φημιζόταν για το κοντοσούβλι και το κεμπάπ του. 

Μετά από μια μεγάλη περίοδο ευημερίας οι ιδιοκτήτες της Άνοιξης -τα παιδιά του «Βαλέσα»-, αποφάσισαν το κλείσιμό της για οικονομικούς λόγους. Ωστόσο, παρά την παύση της λειτουργίας της Άνοιξης, η ιστορική ταβέρνα θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη των αθλητών και των Νεοσμυρνιωτών.    

Ρεπορτάζ: Μαυρίδου Ευδοκία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου