Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Ναι μεν, αλλά...


Έστειλα αίτηση για να λάβω μέρος στην κλήρωση για τη συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Νέας Σμύρνης για την περίοδο 2014-2016 και δεν μου απάντησε κανείς –έστω αν έλαβαν την αίτηση, έστω ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα «Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας». Τίποτα. Άκρα του τάφου σιωπή.

Έγινε η κλήρωση, έβγαλαν πάλι όποιους ήθελαν, τους ίδιους και τους ίδιους, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. Το θέμα είναι ότι η νέα αρχή δεν δείχνει να έχει διάθεση για κανενός είδους «μεταρρύθμιση». Η λέξη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα είναι συνώνυμη του θανάτου. Και όχι εσφαλμένα, εφόσον κάθε αλλαγή σημαίνει και «θάνατο», το τέλος κάποιας παλιότερης κατάστασης. Μόνον αυτός που δεν είναι στα πράγματα θέλει λοιπόν τη μεταρρύθμιση· αυτός που δεν έχει όφελος από την τρέχουσα κατάσταση. Κι οι περισσότεροι περί του Δημάρχου είναι πολύ βολεμένοι. Ένα το κρατούμενο.

Το δεύτερο συμπέρασμα από αυτήν την απόλυτη απαξίωση που δέχθηκα ως πολίτης, αλλά και ως εκπρόσωπος του τοπικού τύπου, είναι πως κατά πάσα πιθανότητα δεν θέλουν να μαθαίνονται, πόσο μάλλον να δημοσιεύονται τα «δημόσια» τεκταινόμενα. Τα «εν οίκω μη εν δήμω» έλεγαν παλιά, εδώ έχουν μπερδέψει λίγο τον οίκο με το δήμο, πράγμα κι αυτό όμως όχι ιδιαιτέρως  πρωτότυπο –στην Ελλάδα τουλάχιστον.

Το τρίτο θέμα είναι βεβαίως το γνωστό, πως τα πάντα βασίζονται στις γνωριμίες. Πέρα από το ρουσφέτι και τα τοιαύτα –που δεν αποτελούν καν ελληνική πατέντα, ούτε η λέξη δεν είναι ελληνική, η ελληνική ηχεί «δωροδοκία»- πέρα λοιπόν από αυτά τα ποταπά, ισχύει το αδιαμφισβήτητο και παγκόσμιο γεγονός της παντοδύναμης γνωριμίας.

Ένας φίλος, επιτυχημένος ξένος επιχειρηματίας, λέει πως πρέπει να κάνεις ολόκληρη τη μέρα ό,τι μπορείς για να πετύχεις τον όποιο στόχο σου. Αν όμως πέσει η νύχτα και δεν τα έχεις ακόμα καταφέρει, τότε σηκώνεις το τηλέφωνο και λες στον κατάλληλο άνθρωπο: «Μπορείς σε παρακαλώ να μου το κάνεις αυτό;»

Κι έτσι κινείται ο κόσμος.
Όμως: πρέπει στ’ αλήθεια πρώτα να έχεις περάσει τη μέρα προσπαθώντας. 




Υ.Γ. Την ημέρα που θα κυκλοφορούσε η εφημερίδα έλαβα μία πρόσληση μέσω email να πάω να παρακολουθήσω την 1η συνεδρίαση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου