Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Επιστολή προς την Εφημερίδα σχετικά με την Εστία

Γράφει η Ελένη Τζιώτη
Κάτοικος, Δημότης, ψηφοφόρος και μέλος της ΕΣΤΙΑΣ Ν. Σμύρνης
επί 57 χρόνια (τηλ. 2109337372)

Απευθύνομαι στον Πολιτιστικό Οργανισμό Ν. Σμύρνης
με Πρόεδρο επί σειρά ετών, τον κ. Βαγγέλη Χατζατουριάν

Διάβασα στην τοπική εφημερίδα Ν. Σμύρνης “ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ”, με πολύ ενδιαφέρον το ενημερωτικό πρόγραμμα των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του Δήμου Ν. Σμύρνης όπως γίνεται κάθε χρόνο, αρχίζοντας από το Φεβρουάριο στον Πολυχώρο “ΓΑΛΑΞΙΑΣ” και κατά τους θερινούς μήνες μέχρι το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο στο ωραίο ΄Αλσος της Ν. Σμύρνης.

Φέτος διάβασα ότι φιλοδοξεί να δημιουργήσει θεσμό συναντήσεων και διαλέξεων για θέατρο, κινηματογράφο, εικαστικά, προσεγγίσεις τέχνης και πολιτισμού.  Είναι πολύ θετικό που εκτός από την ψυχαγωγία, ο Δήμος φροντίζει και για την πνευματική τροφή των νεοσμυρνιωτών και όχι μόνο.  Επίσης άλλο ένα ευχάριστο είναι ότι η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους.  Μια ανακούφιση τώρα με την οικονομική κρίση.

Διάβασα επίσης ένα απόσπασμα από το άρθρο του κ. Βαγγέλη Χατζατουριάν στο “ΒΗΜΑ” όπου γράφει με την ευαισθησία και την αγάπη που τον διακρίνει,  σχετικά με τον πολιτισμό.  Παραθέτω το απόσπασμα:

“...Για κάποιους ο πολιτισμός θεωρείται περιττή πολυτέλεια, για εμάς θεωρείται μια σημαντική κοινωνική παροχή.......διότι ο πολιτισμός έχει ένα τεράστιο εύρος.....έχει ξεκινήσει από τις 26 Φεβρουαρίου 2015 Αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, που θα διαρκέσει μέχρι το Σεπτέμβριο με μουσικές βραδιές, συναυλίες κ.λ.π. ώστε να γίνει γνωστός ο πολιτισμός, η κουλτούρα, το ήθος και η τραγική ιστορία του Αρμενικού λαού.....”

Σας συγχαίρω που αγγίζετε και αυτά τα θέματα για να μαθαίνει ο κόσμος και την ιστορία μας και τον πολιτισμό του κάθε λαού.  Επίσης διάβασα και μια ειλικρινή δήλωσή σας :

“...ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΕΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΗΜΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ...”

Πράγματι θα κοστίσουν πολλά χρήματα αφού επί εννέα μήνες καθημερινά θα γίνονται εκδηλώσεις και μάλιστα εντελώς δωρεάν για τους δημότες.  ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ, και πάλι σας συγχαίρω που κάνετε ό,τι το καλύτερο για τον τόπο σας.

Μου έκανε όμως τρομερή εντύπωση, από τη μια να φροντίζετε με μεγάλο ενθουσιασμό για τον πολιτισμό και τα καλλιτεχνικά δρώμενα και να αφιερώνετε “σαν νοικοκυρεμένος οικονομικά Δήμος” μεγάλα χρηματικά ποσά και από την άλλη να κατατρέχετε με οικονομικό αποκλεισμό την ΕΣΤΙΑ, την κιβωτό του πολιτισμού, το πρώτο πολιτιστικό σωματείο στη Νέα Σμύρνη, πολυβραβευμένο για το έργο του και γνωστό σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και να της στερείτε τα έσοδα από την περιουσία της.

Αυτή την κιβωτό του πολιτισμού, που δημιούργησαν από το 1930, με μεγάλο πόνο και από το υστέρημά τους, αλλά και με πολλή αγάπη,  οι πρώτοι κάτοικοι της Ν. Σμύρνης από τη Μικρά Ασία, πριν ακόμα χτίσουν τα σπίτια τους .

Τον  επισκέπτη που πατάει το πόδι του στη Ν. Σμύρνη, τον υποδέχεται με ανοικτή αγκαλιά ο Εθνομάρτυρας Χρυσόστομος, η Σμύρνα με το παιδί στην αγκαλιά, και στέκεται εκστατικός μπροστά στο καλαίσθητο κτίριο της ΕΣΤΙΑΣ.  Καθώς συγκινημένος παρατηρεί τη συγκλονιστική ζωοφόρο που απεικονίζει την Καταστροφή της Σμύρνης το 1922, έρχονται στα αυτιά του οι οιμωγές και ο θρήνος των Μικρασιατών.

Στο εσωτερικό του κτιρίου, τον περιμένει ένας λαμπρός και φωτεινός χώρος, γεμάτος μνήμες και ένας αντίλαλος ακούγεται από ψηλά:  MH ΔΑΚΡΥΖΕΙΣ. Εδώ είναι η πατρίδα σου, εδώ είναι οι μνήμες σου, εδώ τα Ιερά και τα ΄Οσια των προγόνων σου.

Αυτόν τον ιερό χώρο βρήκατε να πολεμήσετε; να τον εξαφανίσετε οδηγώντας τον σταθερά στον μαρασμό; στερώντας του τον αέρα που αναπνέει;  ΓΙΑΤΙ;  ΓΙΑΤΙ; ποιός είναι ο σκοπός σας;  γνωρίζετε ότι δημιουργήθηκε και συντηρείται μόνο από χορηγούς και πρώτος χορηγός ήταν ο Δήμος Ν. Σμύρνης με τους τότε Δημάρχους, που αγάπησαν και εκτίμησαν το έργο της ΕΣΤΙΑΣ και καμάρωναν γιαυτό;  και από κει που βρίσκονται τώρα θα βγάζουν κραυγή αγανάκτησης για τον άδικο κατατρεγμό της ΕΣΤΙΑΣ και αν υπάρχει  έστω λίγη ευαισθησία, οι κραυγές τους θα γίνουν εφιάλτες στον ύπνο τους, σε όσους την πολεμούν. 

Μήπως ο Δήμος πρέπει να παραδεχθεί το λάθος του και να αναθεωρήσει τη λανθασμένη κίνηση με τα Δικαστήρια;  Επί 85 χρόνια οι Πρόεδροι και τα Διοικητικά Συμβούλια εργάζονται αφιλοκερδώς και συνεχίζουν μέχρι σήμερα.  Την τελευταία πενταετία δε, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου έχουν ματώσει.  Καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες, αγωνίζονται με πολύ κόπο αλλά και πολλή αγάπη να κρατήσουν την ΕΣΤΙΑ ζωντανή, όρθια, να μη λυγίσει.  Με μορφωτικές δραστηριότητες, με εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου και με ελεύθερη, όπως πάντα, είσοδο.

Η ΕΣΤΙΑ είναι το διαμάντι και το στολίδι της Ν. Σμύρνης. που με το έργο της διατηρεί και προβάλλει τον πολιτισμό μας και πρέπει να την καμαρώνουμε και να τη θαυμάζουμε και όχι να τη σέρνουμε στα Δικαστήρια.

Η ΕΣΤΙΑ θα δικαιωθεί γιατί υπάρχει και η ΘΕΙΑ ΔΙΚΗ!

Ευχαριστώ τους ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για τη φιλοξενία

Ελένη Τζιώτη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου