Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Έλεγχοι σε δημόσιους υπαλλήλους


Στον έλεγχο των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών θα μπουν δικαιολογητικά και πτυχία των 35.239 δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι, λίγα χρόνια πριν, μονιμοποιήθηκαν στο Δημόσιο με τον περίφημο Νόμο Παυλόπουλο. Ο έλεγχος θα αφορά τόσο τη γνησιότητα όσο και την αρτιότητα των απαιτούμενων για τη μονιμοποίηση εγγράφων, σε περίπτωση δε που βρεθούν προβληματικές υποθέσεις, οι υπάλληλοι που εμπλέονται θα απολύονται από το Δημόσιο!


Θυμίζουμε, ότι επί υπουργίας Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, είχε δοθεί η ευκαιρία σε υπαλλήλους που υπηρετούσαν στο Δημόσιο και τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα -ανάμεσά τους και οι ΟΤΑ- με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, διαδοχικώς ανανεούμενες, και οι οποίοι κρίνονταν από την εκάστοτε εποπτεύουσα αρχή ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, να μετατρέψουν τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου.

Χιλιάδες ήταν οι υπάλληλοι σε Δημόσιο και δήμους που μονιμοποιήθηκαν με αυτόν τον τρόπο και αφού κατέθεσαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις αρμόδιες αρχές.

Πριν από λίγες ημέρες όμως, ήρθε να ταράξει τα νερά η υπόθεση συμβασιούχων σε Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στους οποίους με ψευδείς βεβαιώσεις προϋπηρεσίας δόθηκε, τότε, από το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού πράσινο φως για μονιμοποίηση.
Έτσι, και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση ψάχνει να βρει πηγές για να γεμίσει τη δεξαμενή των 11.000 απολύσεων που πρέπει, ως μνημονιακός στόχος, να γίνουν μέσα στο 2014 από το Δημόσιο, αποφασίστηκε οι μονιμοποιηθέντες με το διάταγμα Παυλόπουλου υπάλληλοι να περάσουν από επανέλεγχο.

Τα παραπάνω αποκάλυψε, μιλώντας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο ίδιος ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έλεγχοι και σε άλλες κατηγορίες

Το Υπουργείο όμως επεκτείνει τους ελέγχους του και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων του Δημοσίου. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, σε μια από αυτές ανήκουν 9.873 επιτυχόντες σε 49 προκηρύξεις του ΑΣΕΠ κατά τη χρονική περίοδο 2003-2009.

Δεύτερη μεγάλη κατηγορία αποτελούν οι 3.800 προσληφθέντες το 2011 στο Πυροσβεστικό Σώμα. Πρόκειται για 3.400 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης και 400 υπαλλήλους ως πολιτικό προσωπικό. Έπειτα από καταγγελίες, έχουν εντοπιστεί 170 περιπτώσεις υποψηφίων οι οποίοι είχαν υποβάλει ψευδείς δηλώσεις σχετικά με την εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας τους.

Το Υπουργείο έχει διατάξει για τον λόγο αυτό εκτενή έρευνα, στο σύνολο των υποψηφίων αλλά και των δικαιολογητικών που είχαν καταθέσει για την επιλογή τους και η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα.

Τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα ελέγχων

Σε ό,τι αφορά, τις κατηγορίες εκείνες που μέχρι τώρα έχουν ελεγχθεί, μόνο στην περίπτωση της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας έχουν εντοπισθεί 71 περιπτώσεις πλαστών δικαιολογητικών που χρησιμοποιήθηκαν για την πρόσληψή τους και έχουν ήδη ανακληθεί 55 διορισμοί.

Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες πειθαρχικού ελέγχου, τονίζοντας ότι το 2013 εκδόθηκαν 1.645 αποφάσεις Πειθαρχικών Συμβουλίων, που επέβαλαν την ποινή της οριστικής παύσης σε 248 περιπτώσεις, ενώ αποχώρησαν οριστικά από το Δημόσιο για ποινικούς, πειθαρχικούς ή για λόγους υποβολής πλαστών δικαιολογητικών άλλοι 220 υπάλληλοι. Σε εξέλιξη βρίσκονται όμως και οι έλεγχοι για παραβίαση του ωραρίου εργασίας ή της αδικαιολόγητης απουσίας εργαζομένων.

Τέλος μπαίνει και στην περίπτωση των συμβασιούχων που υπηρετούσαν με προσωρινές διαταγές. Έχουν καταγραφεί 3.905 εργαζόμενοι που εμπίπτουν στη συγκεκριμένη κατηγορία και μέσω επίσπευσης της εκδίκασης των υποθέσεών τους ήδη οι 1.646 τέθηκαν εκτός μισθοδοσίας μετά την απόρριψη των προσφυγών τους.

Πηγή