Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Η Εστία Νέας Σμύρνης κέρδισε τη δικαστική διαμάχη με το Δήμο Νέας Σμύρνης
Στις 5 Νοεμβρίου 2013, το Πρωτοδικείο αναγνώρισε την κυριότητα και τη νομή επί των κτηρίων και του οικοπέδου της Εστίας Νέας Σμύρνης, απορρίπτοντας το επιχείρημα της δημοτικής αρχής, ότι ανήκουν στο Δήμο. Έτσι λοιπόν ο Δήμος θα πρέπει να πληρώσει τα μισθώματα 3 χρόνων για τη λειτουργία των σχολείων της Εστίας, τα οποία ανέρχονται σε ποσό άνω των 2.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσε σήμερα ο δημοτικός σύμβουλος και εκδότης της εφημερίδας «Η Φωνή» κος Δημήτρης Πανταζής, ήταν αδιαμφισβήτητη η κυριότητα του οικοπέδου που βρίσκεται το Σχολείο της Εστίας στο Σωματείο από το 1952, κάτι που αποδεικνύεται με μια απλή επίσκεψη στο Υποθηκοφυλακείο. Και πως ο Δήμαρχος δεν γνώριζε (πράγμα απαράδεκτο για εκλεγμένο Δήμαρχο) πως δεν ήταν λογικό να διεκδικεί το κτήριο χωριστά από το οικόπεδο.

Και κάνει την εξής ιστορική αναδρομή:

Στο βιβλίο "Nέα Σμύρνη-Το χρονικό μιας πόλης", ο Αντώνης Πανταζής, πατέρας του Δημ. Πανταζή γράφει:
"Στις 23/7/1957 γίνεται αγιασμός για την έναρξη της ανέγερσης του κτηρίου της Σχολής Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού «Η Σμύρνη» της Εστίας Νέας Σμύρνης. Δωρητές του κόστους της ανέγερσης οι εφοπλιστές Αριστοτέλης Ωνάσης και Κωνσταντίνος Κονιαλίδης. Δωρητής του οικοπέδου ο Δήμος Νέας Σμύρνης".

Και πράγματι υπάρχει αποδεικτικό έγγραφο, που έχει εκδοθεί από την αρμόδια Δημόσια Υπηρεσία, όπου αναγράφεται πως το οικόπεδο που έχει ανεγερθεί το Σχολείο της Εστίας τής δωρήθηκε το 1952 κι επομένως της ανήκει.

Με το υπ’αριθμ. 05 104 03 29 024 / 0 / 0 ΚΑΕΚ Κτηματολογικού Γραφείου Νέας Σμύρνης είναι σαφής η πλήρης κυριότητα με ποσοστό 100% του Σωματείου «Εστία Νέας Σμύρνης» επί του οικοπέδου στην διεύθυνση Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 1 στην Νέα Σμύρνη 3.916 τ.μ. που στεγάζει το σχολείο της Εστίας. Με τα υπ’αριθμ. συμβολαιογραφικά έγγραφα 7487, 16/04/1952 (δωρεά Δήμου Νέας Σμύρνης διοίκησης Δημάρχου Αθανασίου Καρύλλου) με ημερομηνία μεταγραφής στις 27/05/1952 και 5529, 17/02/1943 με ημερομηνία μεταγραφής 27/05/1943 (δωρεά Κοινότητας Νέας Σμύρνης εποχής διοίκησης Ιωάννη Μαγκριώτη) του Συμβολαιογράφου Αθηνών Γρηγορόπουλου Σταμάτιου φαίνεται καθαρά ως αιτία κτήσης η δωρεά του οικοπέδου, που αργότερα θα στεγάσει το σχολείο του παραπάνω αναφερόμενου Σωματείου.

Το πρώτο συμβόλαιο του 1943 περιείχε τον όρο να λειτουργούν στο σχολικό συγκρότημα που επρόκειτο να ανεγερθεί αποκλειστικά και μόνο Σχολές Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού. Με βάση αυτό ο Δήμος θα μπορούσε να κερδίσει την δίκη. Όμως στο δεύτερο συμβόλαιο του 1952 έγινε αναίρεση των όρων αυτών κι έτσι η Εστία ήταν ο απόλυτος κύριος του οικοπέδου με οποιαδήποτε μορφή κι αν λειτουργούσε το κτήριο.

(Μέχρι τις 31/12/2010 το ενοίκιο του σχολείου το κατέβαλε η Νομαρχία στην Εστία, όμως από 1/1/2011 με την εφαρμογή του Καλλικράτη η κυριότητα των σχολείων πέρασε στους δήμους, στους οποίους ανήκουν γεωγραφικά και τότε άρχισε η διαμάχη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου