Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ


Η συμμετοχή των πολιτών και των συλλογικοτήτων της Ν. Σμύρνης στα δημοτικά και κοινωνικά είναι προβληματική ακόμη και στους ελάχιστους θεσμούς που προβλέπει το περιοριστικό πλαίσιο του Καλλικράτη, όπως την Επιτροπή Διαβούλευσης. Το γεγονός ότι η κατάσταση αυτή επικρατεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια υποδεικνύει και την απαξίωση των πολιτών από τη δημοτική αρχή.

H Επιτροπή Διαβούλευσης πραγματοποίησε πρόσφατη συνεδρίασή της στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στις 28 Οκτωβρίου. Παρόντες ήταν 7 από τους 10 κληρωτούς και μόνο ένας (1) από τους 30 εκπροσώπους των συλλόγων της Νέας Σμύρνης.

Οι παρόντες  εξέφρασαν την απογοήτευσή τους που οι Σύλλογοι, ειδικά οι μεγάλοι,όπως ο Πανιώνιος και ο Μίλωνας, δεν έδειξαν για δεύτερη φορά την απαιτούμενη ευαισθησία να συμμετέχουν  σε αυτή τη διαβούλευση. Η αδιαφορία ή η δημιουργία στεγανών, όπου ο καθένας ασχολείται με τον μικρό ή μεγάλο του κόσμου είναι χαρακτηριστική.

Η μικρή συμμετοχή όμως δεν εμπόδισε να γίνει μια εκτενής συζήτηση και να αναζητηθούν τρόποι επαφής με τους πολίτες της Ν. Σμύρνης και τόνωσης του ενδιαφέροντός τους, έτσι ώστε να συμμετέχουν στα κοινά και να συμβάλουν στη λύση τους.

Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στην ανάγκη να ξεπεραστεί η επικρατούσα έννοια της ανάθεσης προς την δημοτική αρχή και της επανάπαυσης των δημοτών. Διαμορφώθηκε η αντίληψη να γίνονται συνελεύσεις στις γειτονιές, γιατί θα πρέπει οι ίδιοι οι κάτοικοι να συζητούν τα προβλήματά τους και να βάζουν τις προτεραιότητές τους. Μετά να εισηγούνται τις προτάσεις τους στη ΔΕΔ για επεξεργασία και συζήτηση.

Σήμερα όμως που στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου, αποκαλύπτονται καθημερινά αποφάσεις, που ενδεχομένως δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών και της κοινωνίας, αλλά τα συμφέροντα λίγων διαπλεκόμενων και διεφθαρμένων. Σήμερα που η κοινωνία στενάζει από τις μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων κυβερνήσεων και όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας δεν μπορούν να επιβιώσουν, είναι απαραίτητο οι Νεοσμυρνιώτες να συναποφασίζουν με τη Δημοτική Αρχή για θέματα που θα τους αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής.

Το Σχέδιο Προγράμματος για το 2014 περιλαμβάνει πληθώρα έργων. Ορισμένα μοιάζουν να προέρχονται από την παλιά εποχή του «όλοι μαζί τα φάγαμε», ενώ σε άλλα έλειπαν αρκετά στοιχεία.
Μετά την αποτυχία της κατασκευής του Εμπορικού Κέντρου στον Πανιώνιο, η Δημοτική Αρχή επιστρέφει προτείνοντας την κατασκευή ενός Πολυδύναμου Αθλητικού Κέντρου, που θα κοστίσει 17,75 εκατ. ευρώ. Μόνο που ο Πανιώνιος, ο Μίλωνας και οι άλλοι αθλητικοί σύλλογοι ήταν απόντες!

Προβλέπεται η ανάπλαση του άξονα Ομήρου-Κ. Παλαιολόγου 2,25 εκατ. ευρώ, η ανάπλαση της περιοχής των Λουτρών 1,65 εκατ. ευρώ, ο υπερτοπικός άξονας της Αιγαίου 1,85 εκτ. ευρώ και τέλος ο αγωγός όμβριων υδάτων στην περιοχή Κοραή-Βενιζέλου-Σοφούλη 2,75 εκατ. ευρώ, επαναφέροντας στη μνήμη μας την αμαρτωλή απευθείας ανάθεση άλλου αγωγού όμβριων υδάτων σε γνωστό εργολάβο.

Αντί για μεγάλα κατασκευαστικά έργα από τα διάφορα κρατικά, περιφερειακά και κοινοτικά προγράμματα, μήπως θα ήταν καλύτερα η δημοτική αρχή να ψάξει να βρει κονδύλια για την κοινωνική πολιτική, που να μπορούν να παράγουν επιπρόσθετη αξία μετά την ολοκλήρωσή τους;

Δυστυχώς η σχετικά πρόχειρη προετοιμασία του υπεύθυνου της Δημοτικής Αρχής για να εξηγήσει το πρόγραμμα, είχε σαν αποτέλεσμα να μην γίνει καμία απολύτως ουσιαστική συζήτηση, αλλά να περιοριστούν τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης να  δεχτούν το Σχέδιο Προγράμματος ως κωδικούς, που πρέπει να υπάρχουν σε περίπτωση που εγκριθεί κάποιο κονδύλι.

Αντίθετα όταν η συζήτηση εστιάστηκε σε θέματα που αφορούν την ουσιαστική ποιότητα ζωής και των κοινωνικών σχέσεων των πολιτών, υπήρξε ένας γόνιμος διάλογος που κατέληξε σε μια σειρά δημιουργικών προτάσεων εκτός του Σχεδίου Προγράμματος:

 • Να δημιουργηθεί νέο σχολικό συγκρότημα στην Άνω Νέα Σμύρνη, γιατί έχει αυξηθεί ο πληθυσμός των παιδιών στην περιοχή και τα υπάρχοντα κτίρια δεν επαρκούν.
 • Να απαλλοτριωθούν ελεύθερα οικόπεδα και να γίνουν παιδικές χαρές και γηπεδάκια, γιατί δεν υπάρχουν αρκετοί χώροι πράσινου σε κάποιες γειτονιές και κυρίως στην Άνω Ν. Σμύρνη.
 • Να γίνει προσεισμικός έλεγχος στα σχολικά κτίρια λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο. Επίσης να ελεγχθεί η στατικότητα  όσων σχολικών κτιρίων έχουν επιλεγεί για να κατασκευαστούν χώροι πρασίνου στις οροφές τους.
 • Στην εποχή που ζούμε και με τη συνεχιζόμενη κρίση, υπάρχει η ανάγκη να δημιουργηθεί, σαν πρώτο βήμα, ένα κέντρο εξυπηρέτησης αστέγων για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών καθαριότητας. Αυτό μπορεί να γίνει κάθε Σάββατο, σε κάποιο ΚΑΠΗ, που υπάρχουν οι υποδομές και θα μπορούν οι άστεγοι να κάνουν μπάνιο, να πλύνουν και να στεγνώσουν τα ρούχα τους. Επίσης να κάνουν γνωστές τις ανάγκες τους σε ρουχισμό ή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτό το εγχείρημα μπορεί να υποστηριχθεί και από εθελοντές αλληλέγγυους πολίτες.
 • Τέλος, εφόσον η Ν. Σμύρνη ακόμη κρατάει κάποια ποιότητα ζωής, να κατασκευαστεί ρεφλεξολογικός διάδρομος από βότσαλα, διαφορετικού μεγέθους σε κάποιο πάρκο για εναλλακτικές θεραπείες, ευαιξία κλπ.
 • Επίσης ζητήθηκε να γίνεται απολογισμός των έργων της προηγούμενης χρονιάς, ώστε να παρακολουθείται η εξέλιξή τους.
Στη συζήτηση για τον Οικονομικό Προϋπολογισμό που θα ακολουθήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα πρέπει να υπάρχει αιτιολόγηση των ποσών που διατίθενται και παράθεση των αντίστοιχων κονδυλίων που διατέθηκαν πέρυσι.

Η εισήγηση της Επιτροπής Διαβούλευσης θα κατατεθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει εάν θα δεχθεί κάποια πρόταση και με ποιά μορφή. Ελπίζουμε δε η επόμενη διαβούλευση να έχει καλύτερη οργάνωση, με έγκαιρη, πλήρη και σωστή ενημέρωση για τα θέματα, έτσι ώστε να είναι ουσιαστική και όχι μια τυπική διαδικασία, που επιβάλλεται από τον Καλλικράτη.
Η συμμετοχή των δημοτών-πολιτών αποτελεί ένα ουσιαστικό στοιχείο για τη ζωντάνια, δημιουργικότητα και το μέλλον της τοπικής κοινωνίας μας. Ο Καλλικράτης θεσμοποιεί έναν διακοσμητικό ρόλο για τους δημότες και τον κόσμο που ζει στη Νέα Σμύρνη. Η δημοτική αρχή;

Αναδημοσίευση:
Πηνελόπη Τερνιώτη  
στην εφημερίδα "Ο Πολίτης της Νέας Σμύρνης" 
(Η Πηνελόπη Τερνιώτη είναι μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης)


 ------------


Ας πάρουμε όμως ένα δείγμα από το επίσημο πρακτικό της συνεδρίασης της 12.11.2013 (επαναληπτική):


ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ


Στη Νέα Σμύρνη σήμερα 12.11.2013 και ώρα 19:00 προσήλθαν, κατόπιν της υπ’ αρ. 56927/2013 προσκλήσεως, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου επί της 2ας Μαϊου 8, 3ος όροφος οι παρακάτω:

1. Αθηνά Γαλούκα (τακτικό μέλος Δ.Ε.Δ )
2. Πηνελόπη Τερνιώτη (τακτικό μέλος Δ.Ε.Δ.)
3. Δημήτρης Νικολούλιας ( τακτικό μέλος Δ.Ε.Δ. )
4. Μπάμπης Κακαβάς (τακτικό μέλος Δ.Ε.Δ )
5. Νικήτας Περαθωράκης (τακτικό μέλος Δ.Ε.Δ )
6. Βασιλική Σερέτη (τακτικό μέλος Δ.Ε.Δ ) 
7. Φίλιππος Παπαδόπουλος (εκπρόσωπος «ΜΙΛΩΝ»)
8. Πέλυ Φωστιέρη
9. Μιχάλης Οικονομόπουλος (Σύλλογος τριτέκνων)

Ανοίγοντας τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Δ.ΕΔ. κ. Φώτης Μαζαράκης εισηγήθηκε για διαβούλευση το ένα και μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης «Προϋπολογισμός 2014 Δήμου Νέας Σμύρνης».

Το λόγο έλαβαν:
 • Φίλιππος Παπαδόπουλος: «Αξιόλογος θεσμός η διαβούλευση, αλλά υποβαθμισμένος. Δεν μπορεί ο πολίτης να συνεισφέρει. Είναι υψηλός, όχι τόσο ρεαλιστικός ο προϋπολογισμός. Αν ο δήμος έχει χρήματα να πάνε σε υποδομές και κοινωνική πολιτική. Οι επιχορηγήσεις σε σωματεία έχουν μειωθεί κατά 30%. Να αυξηθούν διότι προσφέρουν έργο» 
 • Αθηνά Γαλούκα: «Μέρος χρημάτων που περισσεύουν να δίνονται για τη δημιουργία τμημάτων συνάθλησης και για την άθληση ειδικών ομάδων και ΑμεΑ. Να γίνονται μελέτες για το πράσινο στις ταράτσες, έτσι ώστε η δημιουργία ταρατσόκηπων να είναι βιώσιμη και αειφόρος» 
 • Δημήτρης Νικολούλιας: «Να διερευνηθεί η δυνατότητα δημιουργίας ομάδων παιδοψυχολόγων από το δήμο, προκειμένου να αντιμετωπίζουν προβλήματα των παιδιών στα σχολεία (πρωτοβάθμια/δευτεροβάθμια ) λόγω της κρίσης (κυρίως αντιμετώπισης βίας). Προγράμματα που να αναφέρονται στην ιστορία της πόλης (εκθέσεις, συζητήσεις) και για τις δράσεις των τοπικών συλλόγων»
 • Μιχάλης Οικονομόπουλος: «Να γίνονται εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη στους τρίτεκνους και άλλες ευπαθείς ομάδες (δημιουργία άλλων εισοδηματικών κριτηρίων) 
 • Νικήτας Περαθωράκης: «Να επιχορηγούνται καλύτερα οι σύλλογοι. Οι κήποι στις ταράτσες να χρησιμοποιούνται μόνο υπό προϋποθέσεις. Να γίνει προσπάθεια να μειωθεί η παραβατικότητα»
 • Πηνελόπη Τερνιώτη: «Τα κονδύλια για το κοινωνικό παντοπωλείο να απορροφώνται στο 10%. Να μη γίνεται υπερτιμολόγηση. Να απορροφώνται για τα δημοτικά ιατρεία και το κοινωνικό φαρμακείο. Δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός. Δεν δέχονται βοήθεια από εθελοντές. Φροντίδα και ποσό για αστέγους. Το μουσείο που θα γίνει να έχει το όνομα "Δόμνα Σαμίου". Σε κάθε περίπτωση να γίνει κάτι γι' αυτήν. Να συγκεντρωθεί υλικό. Δεν εκμεταλλευόμαστε και δεν προωθούμε την ιστορία μας. 
Μη υπάρχοντος άλλου θέματος λύεται η συνεδρίαση.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΔ 
Φώτιος Μαζαράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου