Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Απεβίωσε ο Γιάννης Κερδεμελίδης


Η ΠΑΝΙΩΝΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ θρηνεί τον χαμό του Γιάννη Κερδεμελίδη ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών.


Ο Γιάννης Κερδεμελίδης, γεννήθηκε το 1925 στη Γιάλτα της –τότε- Σοβιετικής Ενωσης. Στην Ελλάδα ήρθε με την οικογένειά του σε ηλικία επτά ετών, το 1932 και εγκαταστάθηκε στη Νέα Σμύρνη. Στο γυμνάσιο γράφτηκε στην Ευαγγελική Σχολή της Νέας Σμύρνης και στη σχολική ομάδα έπαιζε τερματοφύλακας.

Το 1941, σε ηλικία 16 ετών, εγγράφεται στον Πανιώνιο και σχεδόν αμέσως παίζει στην πρώτη ομάδα. Όμως, ο προπονητής του συλλόγου Γιώργος Ρουσσόπουλος βλέποντας τα προσόντα του, τον προέτρεψε αντί για τερματοφύλακας να παίξει δεξιός μέσος, θέση στην οποία καθιερώθηκε.
Μέσα στο γήπεδο διακρινόταν για τις θαυμάσιες και ακριβείς μεταβιβάσεις του προς τους επιθετικούς, για τις εξαιρετικές σέντρες του, τις απευθείας εκτελέσεις φάουλ και τις εύστοχες εκτελέσεις πέναλτι στα οποία ήταν σπεσιαλίστας.

Ο ίδιος είχε πει σε συνέντευξή του: "Δεν είχα ποτέ αγωνία πριν από μια εκτέλεση πέναλτι. Φρόντιζα να σουτάρω πάντα δυνατά και τεχνικά πολύ κοντά στη γωνία. Θυμάμαι το πρώτο μου πέναλτι, σε ένα ματς με τον Παναθηναϊκό στο γήπεδο της Λεωφόρου το 1945. Χάναμε 1-0, κερδίσαμε πέναλτι, αλλά κανείς δεν πήγαινε να το εκτελέσει. Έτρεξα, πήρα την μπάλα, την έστησα, και την έστειλα συρτά και με δύναμη στην γωνία του αντίπαλου τερματοφύλακα, του Μαθιού. Από εκεί και πέρα, μέχρι το τέλος της καριέρας μου στον Πανιώνιο το 1952, εκτελούσα όλα τα πέναλτι".

Ο «Κερδές», όπως ήταν το παρατσούκλι του, τη διετία 1950-1952 αγωνίστηκε ως σέντερ μπακ. Από το 1949 η ομάδα είχε έλλειψη κεντρικού αμυντικού, επειδή έχε αποχωρήσει ο Βενετσάνος. Ο Κερδεμελίδης ζήτησε να παίξει αυτός, όμως, ο προπονητής Κώστας Νεγρεπόντης δεν τον εμπιστεύτηκε. Τελικά, αφού δεν βρέθηκε λύση, την επόμενη χρόνια ο «καλλιτέχνης» μετατέθηκε στην άμυνα, όπου αγωνίστηκε για δύο σεζόν. Ήταν η διετία που ο Κερδεμελίδης πέτυχε με την ομάδα τις μεγαλύτερες διακρίσεις του.

Την περίοδο εκείνη ο Πανιώνιος διέθετε μια από τις πιο ζηλευτές ομάδες της ιστορίας του, τόσο σε αγωνιστική αξία όσο και σε ήθος. Είναι χαρακτηριστικό ότι επί πέντε συνεχείς περιόδους (1950-1955) κατακτούσε Κύπελλο Ηθους.

 Το 1950-51 έχασε το πρωτάθλημα Αθηνών από την ΑΕΚ, αν και ισοβάθμησε μαζί της στην πρώτη θέση. Όμως, τη σεζόν 1951-52 κατέκτησε το πρωτάθλημα Αθηνών  τερματίζοντας με μεγάλη διαφορά μπροστά από τον Απόλλωνα, την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό και τερμάτισε δεύτερος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα πίσω από τον Ολυμπιακό.

 Την ίδια χρονιά αγωνίστηκε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Ο Πανιώνιος προηγήθηκε 2-1 αλλά ισοφαρίστηκε στο 90’ με 2-2, για να χάσει στον επαναληπτικό με 0-2. Στον κανονικό τελικό, ο Κερδεμελίδης ήταν από τους κορυφαίους του αγώνα, κάνοντας ίσως την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του, σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής.

Ο Γιάννης Κερδεμελίδης, σταμάτησε σχετικά νωρίς το ποδόσφαιρο, σε ηλικία 27 ετών το 1952. Έφυγε για σπουδές στο εξωτερικό κι εργάστηκε για πολλά χρόνια στον Καναδά. Το μεγάλο του πάθος ήταν η ζωγραφική.  Είχε συμμετάσχει σε εκθέσεις στο εξωτερικό και έκανε δύο ατομικές εκθέσεις στην Εστία Νέας Σμύρνης και μια στον πολυχώρο Γαλαξία.

Ο Γιάννης Κερδεμελίδης είχε λάβει τον «Χρυσό Σταυρό» (ανώτερη διάκριση του συλλόγου) του Πανιωνίου, όπως και όλη η ομάδα της γενιάς του την οποία απάρτιζαν μεταξύ άλλων και οι: Ρουσσόπουλος, Στάικος, Ζαρκάδης, Τσολιάς, Χρονόπουλος, Σκορδίλης.

Η κηδεία του θα τελεστεί το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου στο Νεκροταφείο Νέας Σμύρνης στις 11:00.
Η διοίκηση της ΠΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΓΣΣ, το τεχνικό επιτελείο, οι ποδοσφαιριστές και το υπαλληλικό προσωπικό, εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένειά του Γιάννη Κερδεμελίδη.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου