Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Ενημέρωση για τις γυναικολογικές παθήσεις

Nea Smyrni, νεα σμυρνη

Πέθανε η Τζένη Βάνου

ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ


Την τελευταία της πνοή άφησε σήμερα, στο νοσοκομείο «Μεταξά» του Πειραιά, στα 75 της χρόνια, νικημένη από τον καρκίνο, η μεγάλη Νεοσμυρνιώτισσα ερμηνεύτρια Τζένη Βάνου. Τον Αύγουστο η γνωστή τραγουδίστρια είχε κάνει επέμβαση αφαίρεσης όγκου στον λαιμό, όμως δυστυχώς για όλους μας δεν τα κατάφερε...

Το «αηδόνι» του ελληνικού τραγουδιού, η κατά κόσμον Ευγενία Βραχνού, γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα. Αρχικά σκόπευε να σπουδάσει στη Φυσικομαθηματική Σχολή, αλλά μετά τη γνωριμία της με τον συνθέτη Μίμη Πλέσσα, τον οποίο θεωρούσε μέντορά της, έδωσε εξετάσεις στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Ξεκίνησε την καριέρα της το 1959 σαν τραγουδίστρια ελαφράς ορχήστρας στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ. Τραγούδησε πρώτη φορά μπροστά σε κοινό το 1964, οπότε με το τραγούδι του Πλέσσα «Τώρα» πήρε το Α΄ βραβείο στο Φεστιβάλ Ελαφράς Μουσικής της Θεσσαλονίκης.

Σύντομα καθιερώθηκε ως τραγουδίστρια του ελαφρού τραγουδιού και ερμήνευσε ντουέτα κυρίως με τον Γιάννη Βογιατζή. Στα τέλη του 1970 είχε επικρατήσει στην Ελλάδα το λαϊκό τραγούδι κι έτσι το 1982, με τη βοήθεια του Τόλη Βοσκόπουλου, έκλεισε συμβόλαιο στην Columbia και γνώρισε μεγάλη επιτυχία τραγουδώντας λαϊκά πλέον κομμάτια.

Υπήρξε βασική ερμηνεύτρια και «μούσα» πολλών συνθετών. Ερμήνευσε τραγούδια του Μίμη Πλέσσα, του Μίκη Θεοδωράκη, του Γιώργου Μουζάκη, του Κώστα Γιαννίδη, του Ζακ Ιακωβίδη, του Αττίκ, του Αλέκου Χρυσοβέργη, του Τάκη Μουσαφίρη κ.ά. Είχε βραβευτεί για τη δουλειά της στην Ισπανία, την Πολωνία και την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Τα τελευταία χρόνια απείχε από τη δισκογραφία. Η κηδεία της θα γίνει μεθαύριο, Παρασκευή, στις 11.30 το πρωί στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στα παιδιά της.