Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Hλεκτρονικές λαϊκές χωρίς μεσάζοντες!


Λειτουργούν πιλοτικά σε 5 περιοχές της Αττικής, στα πρότυπα του διεθνούς κινήματος Farmers' Market που κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Καναδά και των γαλλικών AMAP. Παραγγέλνεις από τον υπολογιστή και σου τα φέρνουν σπίτι.

Του Ανδρέα Ρουμελιώτη

Παραγωγοί των λαϊκών αγορών δημιούργησαν μια ηλεκτρονική πλατφόρμα απευθείας διάθεσης τροφής στο σπίτι σου, με την επωνυμία stokarotsi.gr.

Η ιδέα αυτή υλοποιείται ήδη πιλοτικά σε 5 περιοχές της Αττικής: Άνω Γλυφάδα, Κηπούπολη, Ανθούπολη, Παλαιό Φάληρο, Ωρωπό και πρόκειται να επεκταθεί παντού. 

Λειτουργεί στα πρότυπα του διεθνούς κινήματος Farmers' Market που κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Καναδά και των γαλλικών AMAP.
Παραγγέλνεις από τον υπολογιστή σου και σου φέρνουν σπίτι, χωρίς επιβάρυνση, τα προϊόντα από τους παραγωγούς της λαϊκής της γειτονιάς σου που εσύ επιλέγεις.
Στις ΗΠΑ υπάρχουν σήμερα περίπου 8000 οργανωμένες «Αγορές Αγροτών» και αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Είναι πολύ δημοφιλείς στους καταναλωτές γιατί προσφέρουν προϊόντα υγιεινά, βιολογικά  και από ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες, σε τιμές 10-20% φθηνότερες από τις λαϊκές αγορές.


Η προώθηση της ιδέας των «Αγορών των Αγροτών» αποτελεί βασική προϋπόθεση επιτυχίας. Σχετικά γραφικά σε αντικείμενα με ξεκάθαρο μήνυμα και συναισθηματικό περιεχόμενο έχουν τεράστια απήχηση (Πηγή: Design Public)

Πρόκειται για το παγκόσμιο διατροφικό κίνημα των τοποφάγων  που αγωνίζεται για την ελευθερία των σπόρων, στηρίζεται στην Κοινοτικά Υποστηριζόμενη Γεωργία της Εγγύτητας, σε  δίκτυα  βιοκαλλιεργητών - καταναλωτών χωρίς μεσάζοντες και αντιστέκεται στην κυριαρχία των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων που προσπαθούν να επιβάλλουν οι πολυεθνικές στο τραπέζι μας, με πρώτη και χειρότερη την Monsanto.

Είναι ένα  κίνημα  που προωθεί την αργοφαγία (slow food) ενάντια στις καταστροφικές για την υγεία μας αλυσίδες ταχυφαγίας (fast food). Δείτε περισσότερα: Γιατί οι Αγορές Αγροτών χωρίς μεσάζοντες κυριαρχούν στις ΗΠΑ και στον Καναδά)

Στο δρόμο που άνοιξαν τα AMAP της Γαλλίας
Οι Γάλλοι, όταν ξεκίνησε η κρίση, ξήλωσαν το γκαζόν και στη θέση του έφτιαξαν Αστικούς Λαχανόκηπους. Δημιούργησαν 1.500 Ενώσεις Απευθείας Διάθεσης Τροφής– ΑΜΑΡ, μέσω των οποίων χιλιάδες παραγωγοί διαθέτουν τα βιολογικά τους προϊόντα στις γειτονιές με σχεδόν μηδενικό κόστος συναλλαγής, καλύπτοντας ήδη εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές. 


Οι νέες τοποφαγικές αγορές είναι κατά 20-30% φθηνότερες από τις λαϊκές αγορές, κυριαρχούν στη νότια Γαλλία και στις εργατικές συνοικίες του Παρισιού, όπου δραστηριοποιείται το «Αλληλέγγυο Κολοκύθι».

 Η Γεωργία της Εγγύτητας και τα Κινήματα των Τοποφάγων που προσπαθούν να διατηρήσουν διά της σποράς τις ντόπιες ποικιλίες, αναπτύσσονται ταχύτατα σε όλη την Ευρώπη. Στη Βρετανία στα πλαίσια του κινήματος «Πόλεις σε Μετάβαση» και στην Ισπανία με πιο χαρακτηριστικό το «Xarxa de consum solidari» της Βαρκελώνης. Στόχος τους η υγιεινή τροφή, η διατήρηση της βιοποικιλότητας και η Δίκαιη Τιμή.


stokarotsi.gr: Η παράδοση συναντά την καινοτομία προσφέροντας οικονομία, ποιότητα και ευκολία!

Παραγωγοί που πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές  δημιούργησαν την πρώτη Ελληνική ηλεκτρονική λαϊκή αγορά παραγωγών χωρίς μεσάζοντες (farmers' market). Για πρώτη φορά τα προϊόντα της λαϊκής αγοράς της γειτονιάς μας έρχονται στο σπίτι μας χωρίς επιβάρυνση.Η ιστοσελίδα τους έχει ως πρότυπο τα Farmers' Markets, μία νέα διεθνή τάση που αποσκοπεί στο να φέρει σε άμεση επαφή παραγωγούς και καταναλωτές χωρίς μεσάζοντες.

Συνεργάζονται μόνο με επώνυμους παραγωγούς και επαγγελματίες που καταρχήν εμπιστεύονται οι καταναλωτές με όραμα να φέρουν τη λαϊκή αγορά στο σπίτι μας.

Τα κριτήριά τους είναι αυστηρά, καθώς στόχος τους είναι να προσφέρουν προϊόντα νόστιμα, υγιεινά και εγγυημένα. Για το λόγο αυτό η λίστα των συνεργαζόμενων παραγωγών θα μεγαλώνει συνεχώς, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση της εγγυημένης ποιότητας.

Ο καταναλωτής, από την άνεση του σπιτιού του, με τη χρήση του υπολογιστή ή του τηλεφώνου του, επιλέγει φρέσκα προϊόντα άριστης ποιότητας που διατίθενται από προσεκτικά επιλεγμένους παραγωγούς στις λαϊκές αγορές της περιοχής του.

Οι παραγωγοί παραδίδουν τα προϊόντα στο χώρο του καταναλωτή με αντικαταβολή, ενώ οι τιμές παραμένουν οι ίδιες με εκείνες που οι παραγωγοί πωλούν στους πάγκους τους.

Η υπηρεσία ξεκίνησε πιλοτικά σε 5 λαϊκές: κάθε Τρίτη στην Άνω Γλυφάδα, κάθε Τετάρτη στην Κηπούπολη, κάθε Πέμπτη στην Ανθούπολη, κάθε Παρασκευή στο Παλαιό Φάληρο και κάθε Σάββατο στον Ωρωπό.

Στόχος των παραγωγών είναι σύντομα να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές, πάντα με εγγυημένη ποιότητα και άριστη εξυπηρέτηση σε τιμές λαϊκής .

Πού στέλνουνε προϊόντα


Εξυπηρετούν όλες τις περιοχές της Αττικής που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τις λαϊκές αγορές όπου πωλούν τα προϊόντα τους οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί.

Ο καταναλωτής απλά επιλέγει τη λαϊκή αγορά της γειτονιάς που είναι κοντά του και τον εξυπηρετεί, ώστε να τους φέρουν τα ψώνια στο σπίτι.

"Δεν είμαστε ένα κλασσικό e-shop, ώστε να παραδίδουμε ανά πάσα στιγμή... Όπως είναι φυσικό, παραδίδουμε τις παραγγελίες σας την ίδια ημέρα που διενεργείται η δική σας λαϊκή! Με αυτό τον τρόπο, διασφαλίζουμε πως τα προϊόντα που έχετε παραγγείλει θα φθάσουν στο σπίτι σας φρέσκα, διαλεγμενα το ίδιο πρωινό από τους πάγκους των παραγωγών και επαγγελματιών που εμπιστεύεσετε.Είναι προφανές πως για να προλάβουμε να σας εξυπηρετήσουμε, παρακαλούμε να κάνετε την παραγγελία σας το αργότερο έως τις 12 το μεσημέρι της προηγούμενης ημέρας από την ημέρα που διαξάγεται η λαϊκή από την οποία ψωνίζετε. Αλλιώς, θα λάβετε τα ψώνια σας με την επόμενη λαϊκή, δηλαδή 1 εβδομάδα μετά!", λένε.


Info

www.stokarotsi.gr - www.farmersmarket.gr

Η λαϊκή στο σπίτι σας. Δοκιμάστε κι εσείς!  
Facebook: facebook.com/stokarotsi.gr
Email: info@stokarotsi.gr
Τηλ: 211 1823 996
Fax: 210 7474 284


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου