Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Do it yourself


"Ο μόνος τρόπος ν' αντιμετωπίσουμε έναν κόσμο χωρίς ελευθερία είναι να γίνουμε τόσο απόλυτα ελεύθεροι ώστε να κάνουμε την ίδια την ύπαρξή μας, πράξη εξέγερσης"

Αλμπέρ Καμύ (Ο Εξεγερμένος Άνθρωπος)

Αυτή η πρόταση θα μπορούσε να ξαναγραφτεί και να ξαναγραφτεί, αλλάζοντας κάθε φορά τη λέξη ελευθερία με όποιο άλλο ουσιαστικό θεωρούμε σημαντικό για τη ζωή μας. Θα μπορούσε π.χ. να γίνει:
"Ο μόνος τρόπος ν' αντιμετωπίσουμε έναν κόσμο χωρίς δικαιοσύνη, χωρίς εντιμότητα, χωρίς αλληλεγγύη, είναι να γίνουμε τόσο απόλυτα δίκαιοι, έντιμοι, αλληλέγγυοι, ώστε να κάνουμε την ίδια την ύπαρξή μας, πράξη -ή αν θέλετε παράδειγμα- δικαιοσύνης, εντιμότητας, αλληλεγγύης".


Ναι, μπορεί να μην είμαστε σε θέση να αλλάξουμε τον κόσμο, είμαστε όμως σε θέση να αλλάξουμε τον εαυτό μας· να τον φέρουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά σ’ αυτά που ευχόμαστε ή και απαιτούμε από τους άλλους, από τον κόσμο ολόκληρο.

Σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε τα τελευταία χρόνια, αλλάζουν άρδην οι συνθήκες, πράγμα που μας προσφέρει παραλλήλως τη δυνατότητα να αλλάξουμε εκ βάθρων τον τρόπο σκέψης και δράσης μας.

Την περίοδο της δανεικής μας ευημερίας είχαμε υιοθετήσει ως άτομα και ως κοινωνία την θεωρία «πληρώνω και έχω». Δεν ασχολούμασταν με τα πράγματα, με τα δικά μας πράγματα: προσλαμβάναμε για όλα έναν «εργάτη». Μ’ αυτά και μ’ αυτά χάσαμε τη δημιουργικότητα, συνεπώς και την παραγωγικότητά μας, τελματώσαμε, βαρεθήκαμε και μαθηματικώς οδηγηθήκαμε στην κατάθλιψη (στα αγγλικά χρησιμοποιείται η ίδια λέξη για την οικονομική ύφεση και την κατάθλιψη: depression).

Καιρός να επιστρέψουμε - έστω και με το ζόρι, ένα σπρωξιματάκι πάντα χρειάζεται-, στην ουσία της ζωής που δεν είναι τίποτα άλλο απ’ το να τη ζεις. Και δεν ζεις όταν πληρώνεις και δεν ασχολείσαι με τίποτα. Ζεις όταν γεμάτος ενεργητικότητα –κι ακόμα καλύτερα με παρέα- πιάνεις τη σκούπα, το πινέλο, το πριόνι, ίσως και κανά βιβλίο για να μάθεις να κάνεις ό,τι πριν πλήρωνες για να γίνει και ποτέ δεν γινόταν όπως το ήθελες.

Περνάς καλά όταν φτιάχνεις κάτι… νιώθεις όμορφα όταν βλέπεις το αποτέλεσμα των κόπων σου. Διατηρείς και την υγεία σου και την σιλουέτα σου, χύνοντας λίγο ιδρώτα. Και κυρίως διατηρείς την επαφή με τον εαυτό σου και τον κόσμο τον αληθινό· όχι τον πλασματικό, τον πλαστικό και τον χάρτινο.

Καλό μας Φθινόπωρο!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου